Rechtsbijstandverzekering? Ook dan staan wij u bij!

Geschreven door Heleen de Waard op .

Zelf uw advocaat kiezen

Door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie van 7 november 2013 is er een belangrijke verandering opgetreden. U mag zelf een advocaat kiezen als dat nodig is. Het Hof oordeelde dat het in strijd is met het Europese recht (richtlijn 87/344 EEG) dat een rechtsbijstandverzekeraar in de verzekeringsovereenkomst regelt dat de rechtsbijstand in beginsel wordt verleend door zijn werknemers en ook als de rechtsbijstandverzekeraar bedingt dat de kosten van een door de verzekerde vrij gekozen advocaat slechts worden vergoed als de verzekeraar van mening is dat de behandeling van de zaak aan een advocaat of externe rechtsbijstandsverlener moet worden uitbesteed.

Wat betekent dit voor u als verzekerde?

U mag zelf kiezen of u uw procedure wilt laten voeren door een medewerker van de verzekeringsmaatschappij of door een advocaat van uw keuze. Als u kiest voor een advocaat dan dient de verzekeraar alle in redelijkheid gemaakte kosten te vergoeden.

Het staat u dus vrij zelf een advocaat te kiezen ook als u een rechtsbijstandsverzekering heeft. Wel moet u altijd eerst uw zaak bij de verzekeraar aanmelden.

Kiest u voor uw eigen advocaat, dan zijn wij uiteraard graag bereid uw zaak voor u te behandelen. Met onze ervaring op het gebied van bijvoorbeeld, arbeidsrecht en verbintenissenrecht (contractenrecht) bent u bij ons in goede handen.

Mocht u de volledige tekst van de uitspraak van het Europees Hof willen lezen, klikt u dan op onderstaande link.

http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=&docid=144208&pageIndex=0&doclang=NL&mode=lst&dir=&occ=first&part=1&cid=591575